FAQ

Op deze pagina bundelen we onze meest gestelde vragen. Zie je jouw vraag er niet tussen staan? Stuur ons dan zeker een mailtje via bcg@geleidehond.be

Ik wil pleeggezin worden. Is een infosessie volgen verplicht?

Ja, onze infosessies zijn de eerste stap in het proces om pleeggezin te worden. Of je nu puppypleeggezin, ouderhondgezin, boardergezin of opvanggezin wilt worden: iedereen moet eerst een infosessie gevolgd hebben. Zo heb je een duidelijk beeld van onze werking en worden al heel wat vragen beantwoord.

Ik werk fulltime en wil puppypleeggezin worden. Is dat mogelijk?

We merken dat fulltime werken en een puppy in huis nemen heel vaak geen goede match is. Het opvoeden van een puppy zelf neemt heel veel tijd in beslag en de pup mag niet langer dan 3 uur alleen gelaten worden. We raden dit traject dan ook af aan gezinnen waarbij beide partners (of buddy's) fulltime werken. Neem zeker eens een kijkje bij de andere soorten pleeggezinnen die we zoeken!

Ik heb zelf al honden. Mag ik pleeggezin worden?

Eigen honden zijn geen probleem en kunnen zelfs een heel leuk speelkameraadje zijn voor onze honden. Wel vragen we dat dit, afhankelijk van het traject, maximaal 2 tot 3 honden zijn en dat ze volwassen, sociaal naar andere honden en voorzichtig met pups zijn. In sommige gevallen is het ook nodig dat de eigen honden gecastreerd of gesteriliseerd zijn (denk bijvoorbeeld aan de moeder- en vaderhonden, aangezien zij wel intact zijn.)

Mag ik katten hebben als pleeggezin?

Katten zijn geen probleem. Evenals bij eigen honden, moeten ze sociaal naar honden en voorzichtig met pups zijn.

Is een auto hebben verplicht?

Een eigen auto is niet verplicht. Wel is het zo dat voor de meeste types van pleeggezin een wagen die op korte termijn geregeld kan worden een must is (denk hierbij bijvoorbeeld aan een leasewagen). Puppypleeggezinnen moeten vaak op pad met hun puppy-instructeur, boardergezinnen brengen en halen hun hond iedere dag naar het centrum en ouderdiergezinnen moeten snel ter plaatse kunnen raken wanneer er een dekking mogelijk is. 

Wat is de minimale en maximale leeftijd waarop ik me kan inschrijven als pleeggezin?

Elke volwassene vanaf 18 jaar komt in principe in aanmerking voor het pleeggezinnentraject. Er staat ook geen maximale leeftijd op deze trajecten. Het is voornamelijk belangrijk dat je, afhankelijk van je profiel, kijkt naar welk soort pleeggezin het beste bij je past. Ben je geïnteresseerd in puppypleeggezin worden? Dan zoeken we naar actieve, fysiek gezonde mensen die met het energieniveau van de pup kunnen matchen. Wil je opvanggezin worden? Dan willen we voornamelijk een rustige omgeving voor de hond/pup hebben waar ze kunnen ontspannen.

Ik wil/kan geen pleeggezin zijn, maar wil jullie wel helpen. Hoe kan ik het BCG op andere manieren steunen?

Fijn dat je wilt helpen! Er zijn heel wat verschillende manieren om ons een handje toe te steken. Je kan ons steunen door mee dopjes te sparen voor onze dopjesactie, vrijwilliger worden voor één van onze andere afdelingen, zelf een actie op te zetten of financiële steun te bieden. Voor meer informatie, sturen we jullie graag naar onze algemene website www.geleidehond.be of voor de dopjesactie naar www.dopjesactie.be.