Puppypleeggezinnen

Het puppypleeggezin

Pleeggezinnen zijn een onmisbare schakel in het opleidingstraject van onze blindengeleidehonden. Ze zijn verantwoordelijk voor het opvoeden en trainen van een puppy tot een emotioneel stabiele en vaardige jonge hond ter voorbereiding van zijn verdere opleiding. Als de pup 8 weken oud is, gaat hij bij een pleeggezin wonen. De pleeggezinnen volgen het BCG-trainingsprogramma onder begeleiding van een puppy-instructeur van het centrum. We verwachten dat pleeggezinnen zich engageren voor een intensief traject van 14 tot 16 maanden. Daarna wordt de hond getraind tot blindengeleidehond. Hiervoor komt hij terug naar het centrum in Tongeren. 

De pups

We werken met labradors, golden retrievers, koningspoedels en kruisingen tussen die 3 rassen. Deze honden zijn zeer geschikt voor hun opleiding tot blindengeleidehond. We maken geen onderscheid tussen reutjes en teefjes. De pups die bij de pleeggezinnen verblijven zijn uiteraard intact (niet gesteriliseerd, niet gecastreerd). Dit gebeurt meestal wel tijdens hun verblijf bij het pleeggezin om ervoor te zorgen dat ze tijdens de opleiding of in hun latere werkomgeving geen last hebben van hinderlijk hormonaal gedrag. Als een pup geselecteerd wordt als ouderdier (we selecteren moederhonden en ook af en toe een vaderhond) blijft de hond uiteraard intact tot het einde van zijn carrière. 

Locatie, huisvesting en omgeving 

Pleeggezinnen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden die gebaseerd zijn op het welzijn en de noden van een jonge hond én de mogelijkheid om hen goed te kunnen begeleiden. 

  • Eigen honden (max. 2) zijn geen probleem indien ze volwassen, sociaal naar andere honden en voorzichtig met puppy’s zijn. We verwachten wel dat je voor de geleidehond in opleiding een aantal opleidingsrichtlijnen volgt, maar deze zijn perfect te combineren met de opvoeding van je eigen honden. Een voorbeeldje: om het voor de blinde of slechtziende personen later makkelijk te maken om de honden te voeren, vragen we om onze pups aan te leren dat ze moeten zitten en wachten op het fluitsignaal voor ze mogen eten. Zo kan de geleidehondgebruiker het voerbakje op een rustige manier neerzetten. Bij een huishond is dit natuurlijk niet nodig, maar het is voor hen een leuk spelletje dat kan ingebouwd worden in de eetroutine. 
  • Het opleidingscentrum is gelegen in Tongeren, maar onze puppy-instructeurs zijn actief in een heel ruime regio. Om de reistijd van onze medewerkers te beperken, zijn we op zoek naar pleeggezinnen in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, het oostelijke deel van Oost-Vlaanderen en in de grensregio's met het Waals gewest en Nederland. Helaas is de afstand naar West-Vlaanderen en de rest van Oost-Vlaanderen op dit moment te groot.  
  • Als je een tuin hebt is dit prima, maar het is geen verplichting. Pleeggezinnen kunnen ook op een appartement wonen, als ze beschikken over een geschikte uitlaatplek in de nabije omgeving. Als er wel een tuin is, is een veilige omheining (>1m20) wel een noodzaak. 
  • Omdat trappen potentieel gevaarlijk zijn voor puppy's, mogen onze honden geen trappen nemen als ze klein zijn. Later is het uiteraard wel de bedoeling dat dit op een rustige, correcte manier kan aangeleerd worden. Als pleeggezin moet je dus bereid én fysiek in staat zijn om de pup te dragen tot hij ongeveer 20 kg weegt. Gezinnen met een woning met veel (onvermijdbare) trappen of mensen die in een appartement op verdieping zonder lift wonen, komen hierdoor niet in aanmerking. 
  • Het openbaar vervoer, de markt, de bibliotheek, een supermarkt,... Allemaal voorbeelden van plaatsen waar geleidehonden hun werk doen. Om de honden goed voor te bereiden, vragen we de pleeggezinnen de honden mee te nemen zodat ze deze situaties of plaatsen leren kennen. We zoeken mensen die voldoende vrije tijd hebben om op regelmatige tijdstippen dergelijk trainingen aan te bieden, zowel zelfstandig als met de begeleiding van de puppy-instructeur.  
  • Het begeleidingstraject dat onze instructeurs aanbieden, is afgestemd op de leeftijd van de hond. Omdat we ook een medisch opvolgingstraject hebben, worden er 2 of 3 medische onderzoeksmomenten voorzien. De trainingen zelf vinden plaats op diverse locaties in je eigen buurt, tijdens de kantooruren. Hierdoor zoeken we mensen die flexibel zijn in hun beschikbaarheid en de mogelijkheid hebben om zich te verplaatsen. 
  • De eerste 2 maanden mag de pup niet alleen gelaten worden, daarna kan dit opgebouwd worden tot maximum 3 uur per dag. Dit gebeurt in overleg met de puppytrainer.
  • We vragen om de pups niet langer dan 3 uur per dag alleen te laten om voldoende tijd te kunnen besteden aan de socialisatie. Dit wil zeggen dat je voldoende vrije tijd moet hebben om aan de pup te besteden en dat je flexibel bent met je daginvulling.
  • Omdat het traject van de pup vrij intensief is, is het belangrijk dat je als pleeggezin aanwezig bent doorheen de periode dat de pup bij je is. Wil je graag met vakantie? Dan vragen we om jouw vakantie maximaal 2 x 2 weken te laten duren.

 

Wordt vrijwilliger!

Wil je ook BCG-pup in huis? Schrijf vandaag nog in voor een informatiesessie over onze pleeggezinnenwerking.

Pleeggezinnen zijn van groot belang voor onze werking. Zonder deze belangrijke vrijwilligers kunnen wij geen honden opleiden tot geleidehond.