Opvanggezinnen

Het opvanggezin

Onze geleidehonden doorlopen een heel intensief traject. Vanaf de leeftijd van 8 weken wanneer ze bij een pleeggezin terecht komen tot het moment dat ze als 10-jarige geleidehond met pensioen gaan kan het voorvallen dat de hond in een (tijdelijk) opvanggezin moet verblijven. Dit kan door een vooraf geplande vakantie van het pleeggezin of de cliënt zijn, maar ook om een crisismoment te overbruggen, als er bijvoorbeeld iemand plots naar het ziekenhuis moet.

Als opvanggezin wordt er dus niet van je verwacht dat je op pad gaat met de hond of met hem gaat trainen. Zijn opleiding krijgt hij bij het pleeggezin, of op het centrum, bij jou thuis is het tijd om te ontspannen en rust te vinden. Een hond in opvang zal dan ook geen jasje meekrijgen. Uiteraard kunnen er (korte) wandelingen met de hond gemaakt worden en mag er gespeeld en geknuffeld worden met de hond. Onze pleeggezinnen krijgen echter intensieve begeleiding van een puppy-instructeur om de juiste zaken op straat aan te leren aan de pup. Aangezien het slechts om een korte opvang gaat, kan deze begeleiding niet voorzien worden. Daarom kiezen we ervoor om de hond dan ook vakantie te geven. Als het gaat om een reeds werkende geleidehond, dan is het uiteraard ook niet de bedoeling om de hond te laten werken, dit mag hij enkel doen voor zijn eigen baasje.

De honden

De leeftijd van een honden waarvoor we opvang ligt steeds tussen de 2 maanden en 10 jaar, maar we zoeken het vaakst een gezin voor tijdelijke opvang voor onze pups of jonge hond die tussen de 2 en 18 maanden (1,5 jaar) oud zijn. De meeste honden die in opvang gaan zijn nog intact (niet gesteriliseerd, niet gecastreerd) door hun leeftijd en/of doordat ze moeder- of vaderhond zijn.

Locatie, huisvesting en omgeving

Opvanggezinnen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden die gebaseerd zijn op het welzijn en de noden van een hond .

  • We zoeken altijd een opvanggezin zo dicht mogelijk in de buurt van waar de hond normaal verblijft. Daarom woon je in een van de regio's waarin onze pleeggezinnen en geleidehondgebruikers actief zijn. Dit betekent in Vlaanderen (m.u.v. West-Vlaanderen), Brussel of de rand van Wallonië die grenst aan Vlaanderen.
  • Eigen honden (max. 3) zijn geen probleem als ze volwassen, sociaal naar andere honden en voorzichtig met puppy’s zijn.
  • Onze honden zijn het niet gewoon alleen gelaten te worden of mogen als pup nog niet alleen blijven. We vragen daarom om flexibel in je tijdinvestering te zijn wanneer een van onze honden bij jou in opvang is.
  • Het is belangrijk om de honden tijdens hun verblijf echt hun rust te gunnen. Om te voorkomen dat de honden extra geprikkeld worden, heb je een veilig omheinde (>1m20) tuin waarin ze uitgelaten kunnen worden.
  • Omdat trappen potentieel gevaarlijk zijn voor puppy's, mogen onze honden geen trappen nemen als ze klein zijn. Als pleeggezin moet je dus bereid én fysiek in staat zijn om de pup te dragen (+- 20kg). Gezinnen met een woning met veel (onvermijdbare) trappen of mensen die in een appartementsgebouw zonder lift wonen, komen hierdoor niet in aanmerking.

 

Je kan het zien in het filmpje: de honden trainen hard om geleidehond te kunnen worden. Tijdens de opvangperiode is laten we de honden dus graag lekker genieten van de rust, met natuurlijk genoeg knuffels en spelletjes tussendoor.

Wordt vrijwilliger!

Wil je ook BCG-pup in huis? Schrijf vandaag nog in voor een informatiesessie over onze pleeggezinnenwerking.

Pleeggezinnen zijn van groot belang voor onze werking. Zonder deze belangrijke vrijwilligers kunnen wij geen honden opleiden tot geleidehond.